Луганський національний университет імені Тараса Шевченка

Участь у військовому параді

Участь у військовому параді

Делегація від ЛНУ імені Тараса Шевченка взяла участь у військовому параді до Дня захисників і захисниць України та з нагоди 30-річчя Збройних Сил України.

14 жовтня у Сєвєродонецьку делегація від Університету у складі виконуючого обов’язки ректора Віталія Курила, директорки НН ІПП Олени Караман та голови первинної профспілкової організації Володимира Мороза взяла участь у військовому параді до Дня захисників і захисниць України та з нагоди 30-річчя Збройних Сил України.

Такого заходу Луганщина ще не бачила. Адже військовий парад відбувся вперше за часів Незалежності, а тому всіх учасників дійства переповнювали почуття гордості за Луганщину, великої шани та поваги до українського війська.

Під оплески місцевих жителів та гостей, зокрема, іноземних, Центральною вулицею Сєвєродонецька – Гвардійським проспектом – пройшли бійці всіх військових частин, що зараз боронять Луганщину в зоні ООС.

Відкрила парад 10-та окрема гірсько-штурмова бригада ,,Едельвейсˮ, яка за час виконання бойових завдань повернула під повний контроль української влади Новоолександрівку та Катеринівку.

Гвардійським проспектом також промарширували 79-та окрема десантно-штурмова бригада, 24-та окрема механізована бригада імені короля Данила, зведений підрозділ 57-ї окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, 1-ша окрема танкова Сіверська бригада Сухопутних військ ЗСУ, 38-ий зенітний ракетний полк імені генерал-хорунжого Юрія Тютюнника Сухопутних військ ЗСУ, 3-ій прикордонний загін імені Героя України полковника Євгенія Пікуса та інші військові підрозділи.

За словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергія Гайдая, у параді взяли участь близько 1100 військовослужбовців Збройних сил України, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Національної поліції та ДСНС. Також проїхала військова техніка.

Парад проходив під керівництвом командира Оперативно-тактичного угруповання ,,Північˮ, полковника Дмитра Красильникова та його заступника з морально-психологічного забезпечення, полковника Ярослава Пистуна. Вони – не лише захисники України, а й справжні друзі Університету, які очолювали делегацію від військовослужбовців на святкуванні 100-річного ювілею.

Після параду біля Льодового палацу спорту пройшла виставка сучасної військової техніки, а в самому палаці – виставка фотографій з бойових буднів захисників і захисниць Вітчизни.

На почесному місці на фотовиставці була представлена експозиція від ЛНУ імені Тараса Шевченка ,,Університет і ЗСУ – єдиніˮ, яка продемонструвала найкращі моменти взаємодії Університету з військовослужбовцями-учасниками бойових дій за 7 років переміщення. Виставку було підготовлено навчально-науковим інститутом педагогіки і психології та Центром інформаційних технологій Університету спільно з військовослужбовцями ОТУ ,,Північˮ.

Отже, ЛНУ імені Тараса Шевченка став учасником параду як надійний партнер ЗСУ у відстоюванні незалежності і суверенітету України і, таким чином, достойно й широкомасштабно  відзначив чотири національні свята – День захисників і захисниць України, День Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва та День заснування УПА.

Слава українському війську, захисникам і захисницям! Слава Україні!

За інформацією прес-центру ЛНУ імені Тараса Шевченка