Луганський національний университет імені Тараса Шевченка

Ніхто не забутий, ніщо не забуте!

Ніхто не забутий, ніщо не забуте!

ЛНУ імені Тараса Шевченка взяв участь у мітингу з нагоди Дня пам’яті і примирення та 73-річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні.

Життям своїм відстояли країну,
Від всього світу відвели грозу.
І дістає старий солдат хустину,
Хова від онучки крадькома сльозу.

Минають роки, десятиліття, змінюється обличчя планети, а з ним життя людства, його думки та мрії. Чим далі за історичним небокраєм «ховаються» вогненні роки війни, тим величнішим постає героїчний подвиг нашого народу.

9 травня викладачі, співробітники та студенти університету взяли участь у мітингу з нагоди Дня пам’яті і примирення та 73-річниці Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні. На заході також були присутні ветерани Другої Світової війни, військовослужбовці Збройних Сил України, ветерани та учасники бойових дій в Афганістані, учасники ліквідації Чорнобильської катастрофи, військовослужбовці Луганського прикордонного загону, а також делегація установ, трудові колективи, жителі та гості Старобільщини. Мітинг відбувся біля Меморіального комплексу.

На знак немеркнучої пам’яті в подвигу воїнів-визволителів до вічного вогню, Стелі Слави та Братській могилі Гірлянду Слави поклали учні навчальних закладів Старобільщини. Після чого прозвучав переможний залп.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять про загиблих на фронтах. Учасники мітингу на чолі з першими керівниками району поклали квіти до вічного вогню.

«Пам’ять про Другу світову війну непідвладна часу. Народ України один із тих, хто втратив неймовірно велику кількість своїх синів і доньок в цій трагедії світового масштабу. Не шкодуючи ані душі, ані тіла народ України героїчно та мужньо виборював для світу свободу від нацистських загарбників», − зазначив ректор ЛНУ імені Тараса Шевченка Сергій Савченко.

Ці закарбовані в історії події пробуджують в кожному з нас почуття гордості за подвиг нашого народу. Ми пишаємося славою тих, хто приніс очікуваний мир світу та Україні, і схиляємо голови перед пам’яттю полеглих у Другій світовій війні. Через 73 років від дня Великої Перемоги народ України знов захищає здобуту свободу та цілісність держави, проявляючи мужність та героїзм, як і в роки Другої світової війни. Історична пам’ять перемоги вимагає відновлення державного суверенітету України і території Автономної Республіки Крим та Донбасу.

Земля українська прийняла сльози матерів, дружин, сестер, дітей. Спомином про усіх Вас, ветерани, учасники Великої Вітчизняної війни, нам завжди будуть травневі квіти, що проросли від тих сліз. Тому, мабуть, не випадково квітнуть червоні маки по українській землі – це символ пам’яті про вас. І пахне бузок – як символ миру і спокою під рідним небом.

Дякуємо за Перемогу!

Марина Чумакова, прес-центр
ЛНУ імені Тараса Шевченка