Луганський національний университет імені Тараса Шевченка

День вишиванки в ЛНУ

День вишиванки в ЛНУ

У Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка відзначили Всесвітній День вишиванки.

Щороку третього четверга травня весь світ відзначає Всесвітній День вишиванки. Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, це має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Традиційно свято в університеті розпочалось з конкурсу «Мій рідний дім у вишиванці», участь у якому взяли студенти, які проживають в гуртожитку. Вони з самого ранку почали прикрашати свої кімнати українськими рушниками та вишивками, адже для того, щоб мати змогу стати учасниками конкурсу треба було прикрасити кімнату в традиційному українському стилі. Журі учасники зустрічали з хлібом-сіллю, запрошуючи гостей до оселі. Учасників та переможців нагородили грамотами під час урочистого концерту.

Також цього дня в холі університету відбулася виставка «Веселкою сплелися кольори». Студенти та викладачі презентували не тільки свої вишиванки, а й вироби з бісеру, деревини та глини. Кожна експозиція – унікальність, бо виготовлена власноруч з любов’ю та турботою. Всі переможці та учасники номінацій також отримали грамоти та подарунки під час концерту.

Цього ж дня підбили підсумки конкурсів «Вишиванка своїми руками» та «Моя родина у вишиванці», які відбулися напередодні свята. Кращі роботи за результатами цих конкурсів знову ж таки нагородили подарунками, які надала первинна профспілкова організація університету.

Завершальним заходом святкувань Всесвітнього дня вишиванки став урочистий концерт „Вишиванка об’єднує українців”. Розпочався він із вітального слова ректора нашого університету Сергія Савченка, який зазначив: «Це свято-флешмоб, бо ми не знайдемо його в переліку державних свят. Це свято народне, створене для нашого єднання та нашої ідентифікації».

Під час свята подарували вишиванки діточкам, яких цього року народили наші співробітниці: Максиму – синочку Віктрії Головіної, Івану – синочку Наталії Чистової. А от Михайлику – синочку Надії Протасової та донечці Олени Крутько вишиванки передадуть пізніше, бо вони, на жаль, не змогли бути присутніми на сьогоднішньому святі. Варто також нагадати, що напередодні свята колектив відділу маркетингу разом з директором Коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка Юлією Івановою, за підтримки народного депутата Віталія Курила, подарували вишиванки немовлятам Старобільського пологового будинку.

Святкування супроводжувалося піснями про вишиванку та рушники, зокрема, Валерія Суріна, студентка 1 курсу коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка, спеціальності «Початкова освіта» подарувала глядачам пісню «Сорочка- вишиваночка».

Закінчилося святкування загальноуніверситетським флеш-мобом участь у якому взяли хореографічний колектив НН ІПП «Вів’єн», ФПН «Green style», хореографічний гурток ЛНУ імені Тараса Шевченка «Inspiration» під керівництвом Ольги Нємцевої та діточки наших співробітників, які подарували купу незабутніх вражень та посмішок. Ну, і звичайно ж – фото на згадку! Ось так закінчилося святкування Дня вишиванки у нашій рідній Альма-матер!

Пам’ятаймо, що ми українці, пишаймося цим, бо ми того гідні!

 

Сергій Теряєв,
прес-центр ЛНУ імені Тараса Шевченка