Луганський національний университет імені Тараса Шевченка

Вишиванка єднає

Вишиванка єднає

Сьогодні у ЛНУ відзначили одне з найпатріотичніших свят – День вишиванки.

Третій четвер травня – Всесвітній день вишиванки – свято, яке має на меті зберегти народні традиції створення та носіння вишитого українського одягу. Вишиванка є гордістю нашого українського народу та символом етнічної приналежності кожного з нас до рідної землі та своєї історії.

Всеукраїнську акцію «День вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році, зараз відомою дитячою письменницею. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до Всеукраїнського рівня.

11 років поспіль відзначають це свято і в ЛНУ імені Тараса Шевченка. З цієї нагоди в університеті відбулася низка патріотичних заходів, які покликані зберегти українські цінності та  популяризувати їх на Старобільщині.

Розпочалося святкування із конкурсу «Рідний дім у вишиванці». З самого ранку будівля університету стала приємно вирізнятися з поміж інших, адже студенти вивісили з вікон своїх кімнат вишиті рушники, які з давніх-давен є  символом гостинності і доброзичливості. Також вони прикрасили вишиванками свої кімнати і з середини. Тут можна було побачити вишиті рушники, скатертини, символіку України. Деякі учасники зустрічали журі з хлібом-сіллю.

news_2017_may_18_1-1 news_2017_may_18_2-1 news_2017_may_18_3-1 news_2017_may_18_4-1

У номінації «Краща студентська кімната 4 поверху» перемогу здобули студенти з 421 кімнати, а у номінації «Краща студентська кімната 5 поверху» найкраще оформленою визнали кімнату № 510. А от «Найкреативнішою кімнатою» стала 426-та!

Переможців конкурсу було нагороджено грамотами та цінними подарунками, а саме: чайним сервізом, туркою та заварником для чаю. Усі ці подарунки було надано первинною профспіковою організацією ЛНУ.

1X6A2545news_2017_may_18_7-1

«Гадаю, що цей конкурс стане традиційним у нашому університеті, і в же в наступному році кількість кімнат, які приймуть у ньому участь, буде ще більшою», ‒ наголосив голова журі В.П. Мороз.

Продовженням святкування стало відкриття виставки-конкурсу  «Веселкою сплелися кольори», метою якої є демонстрація естетики української народної традиційної вишивки та прищеплення шанобливого ставлення до нашої культури, звичаїв і традицій. Урочистий захід відвідала делегація у складі голови Національної спілки письменників України та діячів культури Польщі.

news_2017_may_18_10-1

Не залишаться осторонь і новонароджені Старобільського пологового будинку. Започатковану у тому році 10-ту ювілейну акцію «Народжені у вишиванці» було продовжено і у цьому. За задумом заходу, кожна дитина, яка з’явиться на світ у цей день, отримує у подарунок свою першу вишиваночку. Дітки на Старобільщині, троє маленьких красунь, отримали їх від колективу нашого університету.

Закінчилося святкування загальноуніверситетським заходом „Вишиванка об’єднує українців», під час якого на університетській площі зібралася уся дружня родина шевченківців.

«Таке враження, що я не виїжджав із Західної України на Східну. Країна у нас одна, і таким святом, такими барвами вишиванок ми підтверджуємо, що Схід і Захід разом», ‒ наголосив військовий.

Під час проведення заходу було підведено підсумки фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці» та оголошено переможців конкурсу „Вишиванка своїми руками”. Усі вони були спрямовані на збереження й примноження  українських  традиції, обрядів, культури та історії.

Яскравим завершенням свята став загальноуніверситетський флешмоб, під час якого студенти та викладачі ЛНУ заспівали разом пісню про рідну Альма-матер – «Гімн університету».

Сьогодні ЛНУ був уквітчаний візерунками народної вишивки. Вишитий український орнамент був на картинах, рушниках, сорочках. Надзвичайно приємно було бачити у національному вбранні студентів. Хтось брав вишиванку у знайомих, у когось з’явилася нагода поповнити вбранням свій гардероб, а декому національний одяг дістався у спадок від бабусь.

news_2017_may_18_28

Вишиванка — це символ незнищенності українського народу, що демонструє єдність та згуртованість. Тож, єднаймося та бережімо історичну пам’ять!