Луганський національний университет імені Тараса Шевченка

День захисника України

День захисника України

В університеті урочисто відзначили День захисника України.

Давнє свято Покрови, яке особливо глибоко шанувалося нашими пращурами-козаками, сьогодні набуло нового, колоритного та важливого у сучасних реаліях значення. Наразі День захисника України символізує нерозривний зв’язок усіх поколінь українських воїнів, борців за свободу та незалежність нашої держави.

Для нашого університету це свято є вкрай значущим, і традиційно цього дня в закладі відбуваються урочистості за участю представників громадськості та Збройних сил України.

Напередодні святкування до ЛНУ імені Тараса Шевченка завітали почесні гості − члени Президії Національної академії педагогічних наук України. І сьогодні вони відвідали урочисті заходи, присвячені Дню українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. На ганку гостей зустрічали викладачі та студенти університету, які гостинно запросили науковців на святковий ярмарок.

Студенти вражали акторськими здібностями, запрошували до столу та демонстрували повагу й доброзичливість. Кожен бажаючий мав можливість поспілкуватися з друзями, поділитися своїми враженнями та спробувати смачні страви.

Продовженням свята стало посвячення студентів в українське козацтво. На захід завітали військовослужбовці та делегація Академії козацтва Луганської області.

Зі словами вітання до присутніх звернулися голова наглядової ради Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, народний депутат України В.С. Курило, ректор ЛНУ  С.В. Савченко та президент Національної академії педагогічних наук України В.Г. Кремень. Вони привітали наших захисників, згадали історію українського козацтва та побажали миру для всієї України.

За вагомий внесок у розвиток національної освіти, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та підготовку кваліфікованих фахівців медаллю НАПН України «Ушинський К.Д.» нагородили проректора з науково-педагогічної роботи ЛНУ імені Тараса Шевченка О.І. Бабічева. За вагомий внесок у національне-патріотичне виховання молоді, а також служіння нашій Вітчизні В.Г. Кремень вручив медаль «Григорій Сковорода» Д.В. Кривобоку, командиру загону полку спеціального призначення.

Кульмінацією свята став ритуал посвяти студентів в козаки та прийняття присяги. До присутніх звернувся Верховний Отаман Академії козацтва, Польовий гетьман в зоні АТО В.М. Ткаченко. Він розповів про традиції козацтва та закликав єднатися заради розвитку країни.

Також гетьман нагородив орденом «За розбудову України» членів Президії Національної академії педагогічних наук України, вручив відзнаку «За заслуги» О.С. Меняйленку, Д.В. Ужченко, а також нагородив відзнакою «За службу державі» Н.Ю. Мацай.

Після урочистих промов молодь проголосила клятву та присягнулась бути вірною державі й українському народові. Творчий і волелюбний дух наших предків об’єднав студентів та став уособленням сили й міцності нації.

Напередодні Дня захисника України, молодь та викладачі нашого університету підготували подарунки, які були урочисто вручені військовослужбовцям з побажанням незламної волі в подоланні труднощів, надійного родинного тилу та богатирського здоров’я.

А військові продемонстрували показові виступи, в яких взяли участь і студенти ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Завершився святковий день творчими виступами студентів нашого університету, які викликали захват у всіх присутніх.

Олег Черниш, прес-центр
ЛНУ імені Тараса Шевченка