Луганський національний университет імені Тараса Шевченка

Всесвітній день вишиванки

Всесвітній день вишиванки

У Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка відзначили Всесвітній день вишиванки.

Щороку, третього четверга травня, Україна святкує Всесвітній день вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції  і об’єднати українців навколо вишиванки, яка є не тільки символом краси, молодості, наслідування, а й нашим генетичним кодом.

День вишиванки – це свято-флешмоб, коли українці в будній день одягають вишиванку, аби продемонструвати єдність українського народу.

Для «шевченківців» свято є традиційним. Кожного року до дня вишиванки в університеті відбувається низка патріотичних заходів, які покликані зберегти українські цінності та популяризувати їх серед молоді. Цей навчальний рік не став винятком.

Розпочався день з конкурсу «Рідний дім у вишиванці», участь у якому взяли студенти університету, які проживають у гуртожитку. Зранку невгамовна молодь розпочала приготування до заходу, адже необхідною умовою участі стала прикрашена в традиційному українському стилі кімната. Завдяки старанності студентів, будівля університету незабаром стала помітно вирізнятися з-поміж інших, оскільки на вікнах гуртожитку з’явилися рушники, як символ гостинності та доброзичливості. Учасники зустрічали гостей з хлібом-сіллю, цікаво презентували власну оселю та ділилися святковим настроєм. Після підведення підсумків, журі визначило переможців, які були нагороджені цінними подарунками.

Традиційною цього дня є акція «Народжені у вишиванці». Сьогодні колектив нашого університету подарував національний одяг новонародженим у Старобільському пологовому відділенні. В цей святковий день щасливі батьки двох хлопчиків і двох дівчаток отримали у подарунок від студентів та викладачів ЛНУ для своїх діток чудові вишиванки, які стануть їх символом приналежності до українського роду.

Закінчилося святкування концертом «Україна-вишиванка», під час якого на університетській площі зібралася уся дружня родина «шевченківців». Зі сцени лунали мелодійні українські пісні у виконанні кращих артистів ЛНУ. Хореографічні колективи порадували глядачів запальними танцями.

Присутніх привітав ректор університету Сергій Савченко. «Українська вишиванка − це національна святиня! Саме вишиванка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Це наш національний оберіг! Всесвітній день вишиванки підтримають у більш ніж 50 країнах світу. Нехай це свято зітре кордони й об’єднує українців по всьому світу», − зауважив ректор.

Декан факультету української філології та соціальних комунікацій Тетяна Пінчук, зауважила, що вишиванка ‒ це національна святиня, генетичний код українців, бо символізує і несе в собі духовне багатство, мудрість і нерозривний зв’язок багатьох поколінь. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як реліквію. Це не просто одяг та модний тренд, це душа української нації, вона є символом здоров’я і краси, щасливої долі і родинної пам’яті, любові і вірності», ‒ зазначила професор.

Акція «Народжені у вишиванці» продовжилася під час концерту. Проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Бабічев подарував перші вишиваночки в житті дітям співробітників університету, які народилися у цьому році.

Під час заходу підвели підсумки і конкурсів «Вишиванка своїми руками»  та «Веселкою сплелися кольори». Кращі роботи за результатами усіх конкурсів нагородили подарунками, які надала первинна профспілкова організація університету.

Вишиванка − не просто одяг, це оберіг, що об’єднує тих, хто серцем і душею вболіває за свою Батьківщину, пишається та поважає багаті традиції українського народу, прославляє безцінні культурні надбання на теренах нашої країни та далеко за її межами.

Ми горді бути українцями, нас об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до свого народу, до берегині-вишиванки.

Марина Чумакова, прес-центр

ЛНУ імені Тараса Шевченка